LÁMPALÁZ

MI PONTOSAN A LÁMPALÁZ ÉS MIKOR ÉREZHETEM?

A lámpaláz a nyilvános szerepléstől való szorongás. A szorongás mértéke és formája, tünetei egyénenként változóak. Közös vonás azonban mindenkinél, hogy az ember érzi, hiába készült fel az eseményre, önmagában a felkészültsége és az erős szándék, hogy jól szerepeljen, nem fogja átlendíteni a szorongáson.

Ahogy közeleg az esemény napja, úgy nő egyre jobban a félelem is:

mi lesz,

ha hibázom,

ha elrontom,

ha megszégyenülök?!

Ezzel egyidőben szétfolyik a fókusz: a figyelem egyre kevésbé van a feladaton, helyette minden energia arra fordítódik, hogy valahogy csökkenjen a szorongás, miközben a fejünkben az eseménnyel kapcsolatos katasztrófaverzió fut háttérfilmként.

Szétcsúszik a gondolkodás és a jelenlét.

Az esemény előtti pillanatokban pedig már ott a bizonyosság: hiába minden szakmai hozzáértés, befektetett energia és motiváció, a rettegés miatt valószínűleg nem azt és nem úgy sikerül majd megmutatni, amit szeretnénk.

MILYEN HELYZETBEN JELENTKEZHET LÁMPALÁZ?

Minden olyan helyzetben, ami az egyén számára valamilyen téttel jár.

A leggyakoribb ilyen szituációk:

 • vizsga,
 • prezentáció,
 • állásinterjú,
 • nyilvános szereplés,
 • vagy bármilyen új kommunikációs helyzet.
 • Jelentkezhet lámpaláz konfliktus során is, amikor az érvrendszeremhez, a racionális gondolkodáshoz nem férek hozzá a bennem lévő szorongás miatt.

MIK A LÁMPALÁZ TÜNETEI?

Egyénenként változó, kinél milyen és mennyi tünet jelentkezik. Van, akinél 1-2 jellemző vonással jelentkezik a lámpaláz, másoknál halmozottan, komplex tünetegyüttesként van jelen.

A leggyakoribb tünetek a következők:

 • kiszárad a száj
 • gombóc a torokban, folyamatos torok köszörülés, krákogás, köhögés
 • testi gyengeség (például elgyengül a láb)
 • kézremegés
 • jéghideg végtagok
 • szapora pulzus, felgyorsult szívverés
 • légzés megváltozik (felgyorsul, felszínessé válik)
 • reszketés, ami hidegrázással is társulhat
 • verejtékezés
 • nyak, mellkas foltos elvörösödése
 • lemerevedett arcizomok
 • a beszéd megváltozása: elcsúszik a hang (pl. feljebb szalad), hadarás vagy lelassult beszéd, dadogás, indokolatlanul sok töltelékszó használata
 • bemerevedik a kar
 • kényszercselekvés: furcsa kézmozdulatok, ruha, nyakkendő, haj folyamatos birizgálása, igazgatása
 • gondolkodásra való képtelenség: az agy kiürül, teljes blokk lép fel
 • szorongásos roham: amikor az összes tünet együttesen jelentkezik (pánikrohammal, ájulással is végződhet)

MI TÖRTÉNIK, HA NINCS KEZELVE A LÁMPALÁZ?

Ha már volt egy, esetleg több negatív emlékünk nyilvános szerepléssel kapcsolatban (nem kell, hogy ez a saját szereplésünk legyen: ha mást láttunk megszégyenülni, az pontosan olyan mélyen hat, mint a saját kudarcélményünk) és ez a blokk rögzül, akkor ezt az élményt az agy eltárolja, ami további visszahúzódást eredményez. Az ember egy spirálba kerül: minden újabb nyilvános megmérettetés során még mélyebbre íródik be a szorongás.

A lámpaláz a társas kapcsolatokra is befolyással lehet. Például valaki, aki gátlásos, nehezen szólal meg társaságban, a gúnyolódástól, kudarctól való félelmében egyre inkább elszigetelődik, ami súlyosabb esetben fóbia kialakulásához vezethet.

MIBEN TUD SEGÍTENI NEKEM A LÁMPALÁZ TRÉNING?

A lámpaláz akarattal leküzdhetetlen, de az agy arra rávehető, hogy ne indítsa el a szorongás folyamatát. Ezt célozza meg a tréning.

A tréning véglegesen megszünteti a szereplés előtt és alatt jelentkező szorongást.

Visszaállítja a fókuszt: visszahoz, stabilizál és megtart a jelenben.

A zavaró, gátló gondolatok eltűnnek, ezáltal nő a teljesítmény és a magabiztosság.

HOGYAN ZAJLIK A LÁMPALÁZ TRÉNING?

A tréning egy olyan eszköztárat ad át, amelyet Barkó Judit, kommunikációs mentor, a Duna TV egykori meghatározó személyisége dolgozott ki több évtizedes tapasztalata és kutatásai alapján. Az ő képzését elvégezve adom tovább azt a módszert, amelynek elsajátításával véglegesen megszűnik a lámpaláz.

Az egyéni tréning során ezzel foglalkozunk:

 • a lámpalázad személyes okának feltárása (ez alapján válik személyre szabottá a tréning, ehhez igazodik a tréning felépítése és a gyakorlatsor)
 • a lámpaláz megszüntetésére kidolgozott gyakorlatlánc elsajátítása
 • teendők az esemény előtt és az esemény napján
 • jegyzet: célja, hatása, formája
 • szereplés különböző fajtái (tévé, rádió, interjú, színpad, vizsga, prezentáció, fellépés, stb.)
 • további technikák
 • közönségelemzés

HONNAN TUDOD, HOGY MILYEN LÁMPALÁZASNAK LENNI? NEKED IS VOLT?

Röviden összefoglalva: rólam mintázták a lámpalázat és a szorongást. Az egyik első, lámpalázas élményeim egyike: általános iskola első osztályában szavalok az évnyitón. Kiállok több száz ember elé és életemben először mikrofont tolnak elém. Megrémít a gondolat, hogy ez a kütyü mennyire fel fogja erősíteni a hangomat. Amikor megszólalok, hirtelen kívülről kezdem érzékelni magamat és átjár a jeges rémület: olyan mélyre süllyedt a hangom, mint egy füstös hangú sanzon énekesnőnek. Csak míg utóbbiak épp ettől sikeresek, addig az én hatéves torkomból kiszakadó morajlás meglehetősen szokatlanul hatott. A dolog ott váltott végső megszégyenülésbe, amikor a szereplésem után odalépett egyik osztálytársam anyukája és elkiáltotta magát: „Hát, ennek a kislánynak meg milyen mély a hangja?!” Ott, abban a pillanatban rettenetesen szégyelltem a hangomat, magamat és bármilyen nyilvános szereplési helyzet adódott később az életem során, mindegyik egy kisebb halálélményként íródott be az emlékeim közé. Ennek kínjait valóban csak azok ismerik, akik maguk is átélték ezt a fajta rettegést. Hálás vagyok, hogy ma már megélhetem, milyen az élet szorongás nélkül.

ÉRTEM, AMIT MONDASZ, DE NÁLAM EZ ÚGYSEM FOG MŰKÖDNI.

Erről van meggyőződve mindenki. Én is pontosan így végeztem el annak idején a tréninget. A technika nem a hiteden vagy a meggyőződéseden alapul, nem azt alakítjuk át, így bátran gyere akkor is, ha egyáltalán nem hiszel benne. Fontosnak tartom, hogy az ember semmit ne higgyen el, amíg nem szerzett róla saját, konkrét tapasztalatot. Amennyiben a tréningen tanultakat maradéktalanul alkalmazod, a lámpalázad és a szorongásod véglegesen meg fog szűnni. A módszerbe vetett hited hiánya az eredményt nem befolyásolja. Itt nem meggyőződést kapsz, hanem egy működő eszközt.

SZERETNÉK JELENTKEZNI, DE NEM AKAROK CSOPORTOS TRÉNINGEN RÉSZT VENNI.

Nem is kell: a technika elsajátítása testreszabottan történik és több alkalmas képzésként egyéni tréning formájában vehető igénybe. Jelentkezni itt lehet.

MILYEN HOSSZÚ EGY ÜLÉS ÉS HÁNY ALKALOMRA LESZ SZÜKSÉGEM?

Egy alkalom 90 percig tart. Az első találkozó során tárjuk fel a lámpaláz egyéni okait, így ekkor derül ki, hogy összesen hány további alkalomra lesz szükség. Általában az első ülésen kívül 3-4 alkalom szükséges a teljes tréning elvégzéséhez.

MENNYIBE KERÜL A LÁMPALÁZ TRÉNING?

Egy 90 perces ülés 12.000,- Ft-ba kerül.

A tréninghez tollra és füzetre lesz szükséged, minden más eszközt biztosítok.

A képzéshez hozzátartozik a tréning elvégzését követő díjmentes, telefonos konzultációs lehetőség, amennyiben kérdésed merülne fel, vagy visszajelzést szeretnél adni a jövőbeni nyilvános szerepléseiddel kapcsolatban.

TÖBBEN SZERETNÉNK JELENTKEZNI. VAN LEHETŐSÉG CSOPORTOS TRÉNINGRE?

Igen, kétnapos kiscsoportos képzés formájában (maximum 6 fő) is igénybe vehető a tréning, amennyiben minden résztvevő betöltötte a 18. életévét. Csoportos tréning esetén nincs lehetőség a lámpaláz személyes okainak mélyebb feltárására, a gyakorlatsor azonban így is maradéktalanul elsajátítható. Jelentkezni és árajánlatot kérni e-mailben lehet.

A CÉGEM SZÁMÁRA SZERETNÉK LÁMPALÁZ TRÉNINGET.

Céges megrendelés esetén egyéni vagy kiscsoportos lámpaláz tréningre is van lehetőség.  Jelentkezni és árajánlatot kérni e-mailben lehet, ezt követően egyeztetünk a részletekről. Csoportos tréning esetén nincs lehetőség a lámpaláz személyes okainak mélyebb feltárására, a gyakorlatsor azonban így is maradéktalanul elsajátítható.

HOL ZAJLANAK AZ ÜLÉSEK?

A tréning a 13. kerületben, a Jászai Mari tér közelében vehető igénybe.

A gyakorlatok jellegéből adódóan skype-os tréningre nincs lehetőség.

DISZKRÉCIÓ ÉS TITOKTARTÁS

A bizalom és a diszkréció kulcsfontosságú a lámpaláz tréning során. Teljes titoktartási kötelezettséget vállalok: minden, ami az ülések során elhangzik, nem fog harmadik fél tudomására jutni, ahogyan az sem, hogy itt jártál. Az ezzel kapcsolatos titoktartási előírásokat az első találkozó során alaposan átbeszéljük és megállapodást kötünk.

MIKOR NEM AJÁNLOTT A LÁMPALÁZ TRÉNING?

A tréninget csak 18. életévüket betöltött személy végezheti el. Továbbá semmiképp nem javasolom a tréninget pszichés betegség esetén, illetve, abban az esetben sem, ha valaki kezelés alatt áll.

JELENTKEZÉS LÁMPALÁZ TRÉNINGRE