AMIRŐL SENKI SEM BESZÉL AVAGY EZ IS LÁMPALÁZ

Mások figyelmének, tekintetének középpontjába, erőterébe kerülni:

FELÉNK ÁRADÓ, INTENZÍV ENERGIA,

mely a lámpalázas embert lebénítja, elbizonytalanítja.

Ilyen helyzetekben az emberek többségénél (több mint 90 %!) bekapcsol kisebb-nagyobb mértékű szorongás, feszültség, félelem.

Sokszor nincs is hivatalos esemény, nem kell verset szavalni, hegedülni, prezentálni, vizsgázni, állásinterjúzni. Mégis jön a feszélyezettség, nyugtalanság, elbizonytalanodás.  

Mi van a színpadi szereplésen, céges prezentáción túl jelentkező lámpalázzal?

Hoztam 3 izgulós esetet, amiről senki nem beszél, de akit érint, az sokat tudna róla mesélni.

  • NYÍLT TERŰ IRODÁBAN DOLGOZNI: Aki szorongásra, izgulásra hajlamos, sokszor nincs is tisztában vele, hogy nem feltétlenül a munka okozza az egyre elviselhetetlenebb stresszt, sokkal inkább a munkavégzés helye: kollégák jönnek-mennek körülöttünk, valaki mindig ránk lát, minden tevékenységünk, arckifejezésünk, pillanatnyi állapotunk látható, megfigyelhető, megítélhető. Egy szorongó ember munkanapjai egy ilyen helyen folyamatos lámpalázzal telhetnek. Az ettől szenvedő ember megélése az lesz, hogy minden irodában töltött perc folyamatos megmérettetés, vizsgahelyzet és sem a teste, sem az elméje nem tud ellazulni és koncentráltan, hatékonyan dolgozni.
  • AZ A BIZONYOS ELSŐ SOR: előadáson, színházban, tanfolyamon. A szorongásra, izgulásra hajlamos ember belép a terembe és abban a pillanatban sokkolódik: már csak elől van hely. Az összes mögötte ülő ember tekintetét a hátába fúródó nyílként fogja érzékelni és képtelen lesz oldottan figyelni. B, verzió: Még kiszolgáltatottabbnak, sebezhetőbbnek érezheti magát, ha a székek körben állnak, például egy kurzuson.
  • LESZÁLLNI BUSZRÓL, METRÓRÓL: A szorongásra, izgulásra hajlamos ember egyik kínnal teli gondolata, hogy a következő megállónál fel kell állnia és valamelyik ajtóhoz oda kell sétálnia. Ő egész biztosan gondosan felméri a helyzetet minden ajtónál: kik vannak ott, hányan, milyen típusú emberek, mit csinálnak. Ott fog leszállni, ahol várhatóan a legkevesebb ember tekintetét vonja magára. Igyekszik elkerülni, hogy felfigyeljenek rá, megnézzék, megítéljék.

MIKOR ÉRDEMES A LÁMPALÁZAT KEZELNI, SZAKEMBERHEZ FORDULNI?

Ha fontos nekünk saját testi, lelki jóllétünk, mindenképpen.

Ha azt érezzük, hogy egyre többször, egyre erősebben billenünk ki ártalmatlan hétköznapi helyzetekben is, beszűkül a tudatunk, fókuszunk, kontrollálhatatlan testi tünetek jelentkeznek, fokozódik a szorongás, a stressz, nehezen és határozatlanul kommunikálunk, romlik a teljesítményünk, hatékonyságunk és egyre gyakrabban választjuk az elkerülést, elzárkózást.

Ez magától sajnos nem tűnik el, az ismétlődő helyzetektől csak még mélyebben lakja be magát az idegrendszerbe.  

HOVA FORDULHATOK, HA SZERETNÉK TÖBBET TUDNI A LÁMPALÁZRÓL / MEG SZERETNÉK SZABADULNI TŐLE?

  • Mindenképpen olyan valakihez érdemes, aki ismeri a lámpaláz idegrendszeri és lelki hátterét, valamint személyre és helyzetre szabott eszközöket tud adni.
  • Aki nem varázsmódszert kínál, hanem megtanítja, hogyan tudjuk megnyugtatni saját elménket, stabilizálni a testünket, érzelmeinket, visszahozni és megerősíteni a fókuszt.
  • Aki a nyugodt, magabiztos fellépést nem a gondolkodás szintjén kezeli (pl. megerősítések, pozitív gondolatok ismételgetése), hanem zsigeri szinten ható gyakorlatokkal segíti hozzá az idegrendszert a valódi változáshoz.

Én 6. éve tartok egyéni és kiscsoportos lámpaláz tréningeket. Ha hozzám jönnél, itt a honlapomon tudsz jelentkezni és itt minden fontos infót is megtalálsz: nagyszilvi.com

Várlak szeretettel!

Szilvi

Photo of author

Nagy Szilvi

Lámpaláz leküzdését segítő kommunikációs mentor, nyelvi és life coach

Előző írás

2023

Következő írás

SZABÁLYTALANUL ÉLNI