ÉV VÉGI SZÁMVETÉSHEZ, ÉVTERVEZÉSHEZ

20 pontban összefoglaltam, az egyéni folyamatokban és lámpaláz tréningeken felbukkanó idei legfontosabb (és sokszor nehezen emészthető) felismeréseket, gondolatokat.

Az út sokféle, de a szándék egy:

Az önmagunkkal és világgal való kapcsolat rendezése.

Talán adnak neked is inspirációt, új nézőpontot, felismerést, elmozdulást az alábbiak.

 1. Lehet, hogy egy gondolat, technika, módszer jól hangzik és fellelkesülök tőle, de hatása, mélysége csak annak lesz, amire időt szánok, amit gyakorlok. Minden más csak színes füst, gyorsan múló adrenalin-löket, ami nem épül be a hétköznapokba. Pedig az élet ott zajlik.
 2. A 3F: bármiben is szeretnék FEJLŐDNI, az csak úgy lehetséges, ha FOKOZATOSAN és FOLYAMATOSAN csinálom.
 3. Bármi, ami hosszútávon sikeres és működik: az EGYSZERŰ. A hókuszpókusz terelés.
 4. Ne a személyiségedet akard megváltoztatni. A problémamegoldó képességen viszont megéri csiszolni, fejleszteni.  Ettől aztán a problémák is elkezdenek ritkulni.
 5. Ne asszertíven, hanem AKTÍVAN akarj kommunikálni: azaz mondd ki végre, hogy mi zajlik benned, hogy vagy, mire van szükséged. Hogy ezt hogy csomagolod be, majd menet közben megtanulod.
 6. Lényegtelen, hogy mekkora tudást, ismeretet, szakértelmet halmoztál fel a fejedben. Ha végül nem fordítod át gyakorlatra, tettekre: teljesen hiábavaló az egész.
 7. Az életed rendberakása nem egy spa-kezelés: egy jól megfogalmazott insta bölcsesség nem változtat semmin, ahogyan az sem, ha hetente eljársz coach-hoz, terapeutához, varázslóhoz. A kérdés ugyanis az: Mi történik, miután kiléptem instáról, miután hazamentem a coachtól, terapeutától, varázslótól? Két szeánsz között mit teszek? Teszek? Hozok másféle döntéseket, tanulok máshogy kommunikálni, építem be, amit tanultam? Mihez kezdek a felismerésekkel, eszközökkel, gyakorlatokkal, technikákkal? Mappába gyűjtöm őket? Lásd 1. pont.
 8. Az életed rendberakása nem egy spa-kezelés. De megéri megőrizni a derűt és a humorérzéket. Miért pakolnál szenvedést a szenvedésre?
 9. A változás nem könnyű. De ne mentsd fel magad csak azért, mert nehéz. Tarts ki.
 10. Eldöntötted-e már, hogy mihez kezdesz azzal az idővel, ami megadatik?
 11. Engedni és elengedni. Megtapasztalni tudunk, megkapaszkodni nem. Ez így együtt: a szabadság felé vezető áramlat.
 12. Egy dolog, hogy ott a hátadon egy rakás nehéz, hozott mintázat, hiedelem, meggyőződés, családi örökség. De látod-e, hogy te magad hogyan járulsz hozzá a mindennapokban, hogy mindez fennmaradjon?
 13. Letisztáztad-e már magaddal: a történeted, fájdalmad, elakadásod szakértőjévé akarsz válni, vagy szabaddá válni tőle? Másfele visz ugyanis a kettő.
 14. Senkinek sincs elég ideje, sem elég pénze. Ha tényleg fontos, előbb-utóbb beleállunk. Ha nem, akkor úgyis mindig akad ürügy, kifogás. Ez nem baj, semmit sem kell. Csak magadat ne vezesd meg.
 15. Fontos törekvés és igény, hogy jobban szeretnéd magad érezni. De sokkal fontosabb, hogy megtanuld jobban érezni az érzéseid. Ebben minél jobb vagy, annál jobban leszel.
 16. Ha van terved, célod: szereted-e valóban? Mert haladni csak akkor tudsz majd vele.
 17. Minden szakember, tanító, gyógyító gondolatait, módszereit megéri átengedni magadon, de engedd, hogy az formáljon, amiről érzed, hogy nem beszűkít, hanem kiterjeszti a létezésed. A többit nyugodt szívvel dobd ki, ne erőltesd magadra. Ne kapaszkodj a másik ember tanításába, világképébe, meggyőződéseibe. Az az övé. De ne is fuss világgá, mert kimondja helyetted a kényelmetlen nyilvánvalót. Ha képes vagy a bátor szembenézésre, felgyorsul az átalakulásod.
 18. Senkinek sem adható oda a „csinálás”, „beleállás”. Sok kört le lehet azzal futni, hogy megpróbáljuk megérteni, hogy miért nem cselekszünk, tesszük végre, de a sok elmélkedés, fejtegetés, csak még jobban eltávolít a „csinálástól”. Nincs fölötted hatalma senkinek, rád marad, hogy beleállsz-e vagy sem. Hisz az a te TEred, TEremtő erőd. Csak te veheted birtokba.
 19. Az életed: a tiéd. Megéri megtölteni, beélni és változni abban, amiben azt érzed, hogy fontos és időszerű lenne.
 20.  S közben járd szabadon az utad.
Photo of author

Nagy Szilvi

Lámpaláz leküzdését segítő kommunikációs mentor, nyelvi és life coach

Előző írás

VANNAK FELNŐTTEK?

Következő írás

2023