KONTROLLÁLNI VAGY TANULNI AKAROM A VILÁGOT?

Egyik barátnőmmel kitaláltuk, hogy kirándulni megyünk másnap. Mindketten megnéztük, milyen idő várható. Én három helyen is csekkoltam, mindegyik esőt jelzett. Barátnőm forrásai ragyogó napsütést. Végül aztán gyönyörű napsütés várt ránk tomboló, jéghideg széllel.

Állítólag az időjárás előrejelzés a világon mindenütt a legnézettebb műsor a tévében és a legtöbbször felkeresett információs oldal az interneten.

Még akkor is, ha ma már rengeteg műszer, eszköz áll a rendelkezésünkre, nagyrészt meglepetés marad, hogy mi vár ránk, amikor felvirrad. Pedig hogy igyekszünk ezt is kontrollálni, mint minden mást az életünkben, hogy kiszámíthatósághoz és biztonsághoz jussunk.

Teljesen jogos szükségletünk a biztonság igénye, csakhogy ez az igény kontrollmániává nőtte ki magát társadalmunkban. Hiábavalóan reméljük, hogy attól fogunk majd megnyugodni egyszer s mindenkorra, ha a lehető legtöbb faktort vontuk a szabályozásunk alá. Az élet alaptermészete a változás és ez nem fog leállni a kedvünkért.

S

O

H

A

Oké, akkor mi legyen?

Lehet úgy is dönteni, hogy nem abba fektetem az energiám, hogy a világomat akarom állandóan szabályozni, hanem inkább elkezdem kíváncsian megvizsgálni, hogy egy adott helyzet, érzés, gondolat, információ

  • milyen jelentést hordoz számomra,
  • milyen készségeimet fejleszti,
  • mit épít bennem.

Jön a világtól egy hatás?

Oké, ez elkerülhetetlen.

Viszont bennem dől el, hogy a hatás milyen jelentést fog kapni és ez mihez vezet.

Maradhatok otthon, ahol tudom szabályozni a hőmérsékletet és a fényt, de akár fel is mehetek a hegyre és magamba szívhatom a nap sugarait és a tomboló, jéghideg szelet.

Élhetek úgy is,

hogy nem kontrollálni,

hanem tanulni akarom a világot.

Photo of author

Nagy Szilvi

Lámpaláz leküzdését segítő kommunikációs mentor, nyelvi és life coach