TE MÁR ELNYERTED MÉLTÓ JUTALMAD?

Két gyakori tévhit bújhat meg potyautasként azok bőröndjében, akik az önismeret útján járnak.

Az egyik elképzelés nagyjából így néz ki: „Ha elég keményen, kitartóan, mélyen végzem az önismereti munkát, a Jóisten / az Univerzum / a Mindenség meg fog érte jutalmazni.” Azaz, ha megfejlődöm a megfejlődnivalót, akkor végre elnyerem méltó jutalmam: lesz ideális párkapcsolatom, elég pénzem, megszűnnek a konfliktusaim, betegségeim, végre lehet részem mindabban, amit addig nélkülöznöm kellett. És ha ez még nincs, az azt jelenti, hogy valamit még mindig rosszul csinálok.

A másik meggyőződés: „Ha elég keményen, kitartóan, mélyen végzem az önismereti munkát, mások jobban fognak szeretni, elismerni.” Azaz, ha megfejlődöm a megfejlődnivalót, mások szemében szerethetőbb, jobb, vonzóbb emberré válok, így végre részem lehet mindabban, amit addig nélkülöznöm kellett. És ha ez még nincs, az azt jelenti, hogy valamit még mindig rosszul csinálok.

Háromévesen már mindannyian tűpontosan érezzük, tudjuk, hogy mit kell annak érdekében tennünk és milyen viselkedést kell elkerülnünk, hogy figyelemben, elfogadásban, szeretetben részesüljünk. A fenti két tévhit a gyermekkori minta álruhában: mindkét nézőpont továbbra is kifelé figyel és a külvilág visszajelzéseiben méri meg önnön értékességét, fontosságát, egyediségét.

Mindkét elgondolás azt sugalmazza, hogy a Jóisten /az Univerzum /a Mindenség / az emberek szeretetéért meg kell dolgozni. Csakhogy egy jutalmazó, felettem álló erőbe vetett hit, vagy az embertársaim szeretetéért végzett önmunka a múlthoz láncol és nem befelé, nem önmagam felé visz. Persze végül a kerülőút is csak önmagamhoz vezet el, épp csak jó sok extra kilométerrel, sziklamászással, labirintusokkal.

Az önismereti munka akkor nem délibábok kergetése, ha, megértem, megérzem és megengedem, hogy sosem lehet belőlem szanaszét csiszolt, hibátlan gyémánt.

Hogy mindig kormolni fogok kicsit. Hogy a növekvő fényem mellett, szén is maradok.

Ahogyan mások is.

Ennek a KETTŐsségnek a közel engedése, elfogadása vezet el apránként a belső EGYensúlyhoz.

Photo of author

Nagy Szilvi

Lámpaláz leküzdését segítő kommunikációs mentor, nyelvi és life coach