MIÉRT ÁLLOK ELLEN A VÁLTOZÁSNAK?

Amikor ideje van a változásnak…

Amikor ideje van a leválásnak, továbblépésnek…

Amikor ideje van a tanulásnak, önfejlesztésnek…

Amikor ideje van a kockázatvállalásnak…

Amikor ideje van a beleállásnak…

Amikor egész egyszerűen cselekedni kell végre…

… akkor szinte biztos, hogy be fog kapcsolni bennünk valamilyen fokú ellenállás: védekezés, elkerülés, dac, szembeszegülés az ismeretlennel, a kényelmetlennel, a másik emberrel.

Mindenkiben keletkezik valamilyen fokú feszültség, ha változni, változtatni szükséges. Valószínű egyikünk sem szórt még konfettit örömében, amiért végre elhagyhatja a komfortzónáját és belezuhanhat az ismeretlenbe, a bizonytalanba. Az emberek egy része előbb-utóbb mégis beleáll, mert eljut arra a pontra, hogy ha nem szakítja ki magát a megszokott kerékvágásból, végleg megreked, elsorvad.

Ám sokan évekig vagy akár egy életen át szökésben vannak önmaguk és a változás elől.

Miért?

Nagyjából 4 oka lehet a változással szembeni ellenállásunknak.

  1. Változás helyett épp a változatlanságban vagyok érdekelt. Mert valami, ami nekem fontos, elveszíthető a változással és ezt nem akarom megkockáztatni. Mondhat bármit a környezetem, úgyis kidumálom magam belőle.
  • Nem tartom hasznosnak a változást és valószínűleg teljesen más információval, tudással rendelkezem ezzel kapcsolatban, mint a környezetem. Ha nem hagynak békén, ellenérvekkel fogok szőnyegbombázni.
  • Félreértem, félremagyarázom a változást. Nem bízom a folyamatban, magamban, vagy abban, aki segíteni szeretne. Sokszor úgy küzdöm le ennek feszültségét, hogy a másikat szidom, kritizálom a háta mögött.
  • Edzetlen a megküzdési képességem a változással szemben. Félelem, szorongás van bennem. Attól tartok, hogy nincsenek meg hozzá a megfelelő képességeim, tudásom. Ezért kifogásokat keresek, alibit gyártok, igyekszem menteni a tekintélyemet, önképemet. 

Teljesen természetes, hogy feszültség, ellenállás keletkezik bennünk, amikor aktuálissá válik a változás, változtatás. Ilyenkor a bátor szembenézés az, ami előrevisz.

És persze azt is választhatjuk végül, hogy nem változunk.

Ebben az esetben a környezetünk, a kapcsolataink nélkülünk alakulnak tovább.

Lassanként szétkapcsolódunk.

Ez is változás…

Photo of author

Nagy Szilvi

Lámpaláz leküzdését segítő kommunikációs mentor, nyelvi és life coach