HOGY A TŰZ MEGTALÁLJA AZ ÚTJÁT

„A tűz meggyulladását a rönkök közötti tér okozza.

Ez a tűz légzési helye…

A túlságosan szorosra rakott farönkök ugyanúgy elfojtják a lángot, mint a víz.

Ezért a tűz előkészítéséhez annyi figyelmet kell fordítanunk a köztes terekre, mint magára a fára.

A tűz azért keletkezik, mert van hely arra, hogy a láng megtalálja az útját.”

(Judy Brown: Fire)

„Munkahelyet kéne váltanom. És bárcsak többet keresnék a mostaninál. Közben a régi ötletemet is ideje lenne már megvalósítani és elindítani azt a vállalkozást. De lassítani is szeretnék. Meg végre társra találni / szakítani, mert már semmi sem működik köztünk. A bőrömben sem jó, megszabadulnék már ezektől a kilóktól. Jól jönne egy új hobbi is, meg több idő magamra. De arra a képzésre is be kéne iratkozni végre-valahára. Meg elköltözni vidékre. De addig is muszáj most már kifesteni a lakást. Persze ahhoz előbb a derekamat kéne rendbe rakni…”

Sok mindent akarunk, és de jó lenne mindennel minimum egyszerre meglenni! Még belegondolni is felkavaró, hogy mindez valószínűleg évekbe fog telni, ha belekezdünk. Honnan lesz vajon elég erőnk, energiánk, hitünk, kitartásunk, létbizalmunk mindehhez?

Hiszen itt dobol bent egyfolytában a hang, hogy nincs idő, nincs idő, gyorsan, gyorsan.

A sürgetés nyomása és a sok terv, vágy súlya pedig hamar ránk omlik és megbénít. A vágyak többsége így meg is marad álomképnek.

Az egyik legnagyobb feladat a coaching folyamatokban elérni, hogy az illető lelassítson, képes legyen megnyugodni. A tisztánlátás ugyanis csak így nyerhető vissza, ahogyan a fókusz is.

Próbáltál már párnába mélyeket lélegezni? A légzéshez tér kell.

  • Van, akit már elhagyott a remény, elbújt, láthatatlanná varázsolódva éli a mindennapjait.
  • Van, aki megszállottan újabb és újabb terveket gyárt a fejében.
  • Van, aki annyira kapkod, akkora fokozaton pörög, hogy a céljaival együtt maga is hamuvá ég fizikailag, mentálisan és érzelmileg egyaránt.

Nem lehet egyből tüzet gyújtani. Kell a rend, a tér, a hely a levegőnek. E nélkül nem leszünk képesek stabil alapokra építeni az életünket.

Én ezt sokáig nem értettem, azt sem tudtam, mit nem értek. Az életem váltakozott a három tudatállapot közt: hol reménytelennek éltem meg az életem, hol őrült mód újabb és újabb terveket szőttem és félbehagytam az előzőt, hol akkora fokozatra kapcsoltam, hogy elvesztettem az irányítást, a tisztánlátást és kisodródtam, kiégtem. Fontos tapasztalások voltak ezek, ma már félszavakból is értem, érzem azokat, akik elakadtak valamelyikben.

Ebben az évben a coaching folyamataimban kiemelt téma a higgadt, tudatos „tűzgyújtás”: a fókusz visszaállítása, a rendrakás, az alapok stabilizálása, a nyugalom és az erő visszanyerése. Létrehozni, valódi változást, célokat elérni nem lehet kapkodva, összezavarodva, félelemből cselekedve.

Minden tudásommal, eszközömmel abban támogatlak, hogy a tűz megtalálja az útját.

*****************************************************

  • STABIL ÉLET MEGALAPOZÁSA: fókusz, új szokások, rendszer kiépítése, megtartása. Szintlépés: a minőségi, tartalmas élet megszületése. A tervek cselekvésbe forgatása. Problémamegoldó készség fejlesztése.
  • LÁMPALÁZ MEGSZÜNTETÉSE: ha ki kell állnod, vizsgáznod, prezentálnod és izgulsz, leblokkolsz, nem úgy sikerül, ahogy szeretnéd.
  • STRESSZ, ÁLLANDÓ BELSŐ FESZÜLTSÉG, ÉRZELMI KIBILLENTSÉG KEZELÉSE
Photo of author

Nagy Szilvi

Lámpaláz leküzdését segítő kommunikációs mentor, nyelvi és life coach

Előző írás

A KRITIKUS

Következő írás

MIT MONDANÁNAK EGYMÁSNAK?